Druk dagje

14-03-2021
Roosje en Winny van het Abenschot zijn verkocht. We hebben ze vandaag afgeleverd op hun nieuwe adres in Blesdijke. Een flink ritje. Na een kleine twee uur rijden kwamen we rond 11 uur aan. Koeien uitgeladen, kopje koffie en weer door. Op weg naar het tweede adres van de dag.

Locatie: Stal van de Minkepleats in Balk. Hier hebben we gekeken naar de kudde van Corrie en Koos Mandemaker. Corrie en Koos hebben 4 prachtige bokken en 11 geiten. Deze geiten lopen op het terrein van SBB. Een mooie samenwerking waarbij beide partijen baat bij hebben.

Wegens omstandigheden moeten ze helaas afstand doen van een aantal dieren. zodoende kregen wij Titte van de Minkepleats aangeboden. Wij hadden Titte al ruim voor de keuring in 2019 op het oog. Destijds hadden we onze interesse al kenbaar gemaakt en dat was niet aan dovemansoren gericht. We zijn zeer verheugd dat we Titte mogen verwelkomen in onze stal. De vader van Titte staat bekend om zijn ramsvormige horens. Ook Titte heeft hier kenmerken van.

Titte van de Minkepleats

Eerste lammeren 2021

31-01-2021
De eerste lammeren zijn geboren. Treasure gaf de aftrap van het lammerseizoen. De eerste lammeren die we mogen verwelkomen zijn Alice en Amy van het Abenschot. Twee prachtige bruinbonte dames. Alice van het Abenschot is vernoemt naar een van onze eerste landgeiten; Alice van het Holterveld.     

Tarzan van het Abenschot

08-12-2020
Tarzan van het Abenschot heeft een nieuwe eigenaar.  Tarzan gaat deel uitmaken van de Koddekudde in Weert en moet voor het nageslacht gaan zorgen de komende jaren. De Koddekudde bestaat uit 8 dames en een gecastereerde man. Tarzan is buiten het stamboek verkocht.

Tarzan van het Abenschot

Schitteren op de cover

08-10-2020
Renske en Ziva van het Abenschot schitteren op de cover van de nieuwe De Nederlandse Landgeit, het clubblad van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeit (LFNL).

Naast de cover staat er ook een door ons geschreven item over diversiteit in deze editie van De Nederlandse Landgeit. 

Tamara en Tatum van het Abenschot zijn verhuist

05-09-2020
Tamara en tatum van het Abenschot hebben een nieuwe eigenaar en zijn vandaag opgehaald. De twee halfzusjes zijn binnen het stamboek bewaard gebleven en lopen nu in de stal van M. Kok te Gees, hier moeten ze voor wat extra kleur zorgen. Wij wensen M. Kok heel veel succes en plezier van Tamara En Tatum en hopelijk zien we de dames nogmaals terug.  

Tamara van het Abenschot

Tatum van het Abenschot

Nog een kalfje geboren

08-07-2020
Winny van het Abenschot is op 8 juli geboren. Een prachtig vaarskalfje.

Winny van het Abenschot

Willie van het Abenschot

25-06-2020
Het eerste kalfje van 2020 is geboren: stierkalf Willie van het Abenschot. 

Willie van het Abenschot

Wodan en Rozemarijn zijn verkocht

7-6-2020
In navolging van Ursus heeft ook zijn broer Wodan en moeder Rozemarijn een nieuw onderkomen. Wodan gaat naar stal van Heeswyck van A. Dobbelsteen. Hier moet hij voor het nageslacht van volgend jaar gaan zorgen en wij wensen stal van Heeswyck uiteraard ook mooie nakomelingen toe en veel plezier van Wodan. We zullen zijn ontwikkeling blijven volgen. 

Hoe kleiner de fokkerij, des te moeilijker zijn de keuzes. Zeker als het gaat over het selecteren van dieren om zelf aan te houden en welke er dus zullen moeten vertrekken. Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van Rozemarijn van het Abenschot. Rozemarijn is buiten het stamboek verkocht, al blijven we hopen haar ooit terug te zien. Momenteel hebben we met Tressure en Tulip nog twee dochters van Rozemarijn en zijn de broers Ursus en Wodan binnen het stamboek verkocht. 

Rozemarijn van het Abenschot

Wodan van het Abenschot

Ursus van het Abenschot is verhuist

6-6-2020
Ursus heeft onze stal verlaten. De nieuwe eigenaar is A. Thalen van stal de Goudberg te Kollum. Wij wensen A. Thalen veel plezier van Ursus en uiteraard ook hele mooie nakomelingen toe. Wij zullen zijn ontwikkeling blijven volgen. 

De eerste ontmoeting van Ursus met Sake van de Goudberg.

Tucker van het Abenschot verkocht

21-4-2020
Afgelopen zondag is Tucker van het Abenschot afgeleverd op zijn nieuwe adres. Na een mooi ritje van bijna 110 kilometer kwam Tucker aan in het dorpje Eleveld in Drenthe. Hier deelt hij de weide met 3 prachtige dames en een kudde schapen. De eerste ontmoeting was nog wat afwachtend van beide kanten. Wij wensen Tucker en de nieuwe eigenaren veel geluk en mooie nakomelingen.

Koeien ruilen

14-4-2020
Op Tweede Paasdag hebben we een nieuw gezicht geïntroduceerd in onze stal. Een Schotse Hooglander stier van een klein jaar oud, afkomstig uit Brabant. Tinus van het Abenschot heeft de omgekeerde weg bewandeld. Het is de bedoeling dat beide stieren voor nageslacht gaan zorgen op hun nieuwe adres. Een heel mooi vooruitzicht voor beide mannen. 

De nieuwe stier heeft nog geen officiele naam, dit zal uiteraard snel volgen.  

Onderwol

13-3-2020
Als we de weersverwachtingen mogen geloven begint het voorjaar dan nu echt. De neerslag wordt minder en de temperatuur gaat langzaam omhoog. Dat komt voor de geiten geen moment te vroeg. Deze zijn al druk bezig hun wintervacht te verruilen voor de zomervacht. Nederlandse landgeiten zijn een van de weinige soorten die een solide wintervacht krijgen dat uitstekend past bij het Nederlandse klimaat. In het najaar groeit er onder de normale vacht een laagje onderwol of ook wel mohair genoemd. De aanwezigheid en hoeveelheid van deze onderwol verschilt per dier.

Zo heeft bij ons Treasure van het Abenschot een goed ontwikkelde onderwol zoals te zien is op de foto’s. Om de dieren een handje te helpen met het verwijderen van de wintervacht hebben wij verschillende borstels en plekken om lekker tegen aan te schuren. Daarnaast kan je ze natuurlijk altijd zelf een handje helpen.

Informatie bord

19-2-2020
Afgelopen zaterdag hebben wij een informatie bord geplaatst bij ons weiland aan de veldbeekweg. Het bord is bevestigd aan een grote zwerfkei. 

Stal het Abenschot zet zich in voor het vergroten van de naamsbekendheid van de Nederlandse Landgeit en dit informatie bordje past daar perfect bij. Op deze manier kunnen we geïnteresseerde voorbijgangers informeren over dit mooie ras. 

De lente is begonnen!

29-1-2020
Rozemarijn & Renske hebben gelammerd.

Uit de combinatie Oeth van de Goudberg & Rozemarijn van het Abenschot zijn op 27 januari de bokjes Ursus & Wodan van het Abenschot geboren. 

Uit de combinatie Titus van de Bosrand & Renske van het Abenschot is op 28 januari een geitlammetje Ziva van het Abenschot geboren. 

Update 2-2-2020
In navolging van Rozemarijn en Renske heeft ook Papagaai gelammerd. Op 31 januari is het bokje Zorro van het Abenschot en geitje Zoë van het Abenschot geboren. De lammeren zijn uit de combinatie Papagaai van de Klencke & Titus van de Bosrand.

Merry Christmas

24-12-2019
Stal het Abenschot wenst u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Silvie en Trijntje van het Abenschot hebben een nieuwe eigenaar

16-9-2019

Silvie en Trijntje van het Abenschot hebben een nieuwe eigenaar en zijn meteen meegenomen bij de eerste bezichtiging. Silvie was op 1 september gedekt door Titus van de Bosrand en is naar verwachting drachtig. Momenteel zijn de nieuwe eigenaren geen lid van de LDNL. Wellicht komt dit nog in de toekomst en zien we silvie, trijntje of de nakomelingen terug op een keuring.

Wij wensen de nieuwe eigenaren heel veel plezier en geluk met de geiten.  

Trijntje van het Abenschot

Silvie van het Abenschot

Keuring Oldebroek

14-9-2019
De keuring in Oldebroek is weer geweest. Dit jaar waren we met 6 geiten aanwezig. Voor een uitgebreid verslag en meer informatie zie: keuring 2019.

Oeth verkocht

2-9-2019
Oeth van de Goudberg is verkocht. Oeth heeft welgeteld maar 24 uur nodig gehad om een nieuwe eigenaar te vinden. Oeth is inmiddels al bij zijn nieuwe eigenaar P. de Jong. Wij hopen dat hij hier voor mooie nakomelingen gaat zorgen.
 
Rozemarijn was net op tijd tochtig om nog gedekt te kunnen worden door Oeth. Dit maakt Rozemarijn onze enige geit die dit jaar door Oeth gedekt is. De rest gaat gedekt worden door Titus van de Bosrand. 

Keuring Orvelte & nieuwe dekbok

25-8-2019
De keuring in Orvelte is weer geweest. Dit jaar waren we met 4 geiten aanwezig. Voor meer informatie zie: keuring 2019. Op de keuring hebben we ook een nieuwe dekbok gevonden. Ons oog is gevallen op Titus van de Bosrand, gefokt door P. Enserink. In de komende weken gaan we bekijken welke bok we gaan gebruiken op welke geit.

In Orvelte behaalde Titus een Zeer Goed (ZG-ZG-ZG-ZG-ZG). 

Geboorte nieuws

Update 22-7-2019
Roosje van het Abenschot is ook bevallen van een stierkalf. Deze zal Tucker van het Abenschot gaan heten. Tucker is geboren op 19-07-2019.

Petra van het Abenschot is op 26 juni bevallen van een stierkalf. Het stierkalf gaat Tinus van het Abenschot heten. 

 

Nieuwe aanwinst

16-6-2019
Onze geitenstal is uitgebreid met Papagaai van de Klencke. We hebben Papagaai overgenomen van A. van der Vaart.

 

Sjors van het Abenschot verkocht

15-6-2019
Sjors van het Abenschot is verkocht en is momenteel onderweg naar de regio Dordrecht. Op dit moment hebben we dan ook geen Schotse Hooglanders meer te koop.

 

Geiten verkocht

19-5-2019
Odette, Olivia, Tanja & Talitha hebben een nieuwe eigenaar. Alle 4 de geiten zijn verkocht aan J. Biersteker. Wij wensen Biersteker veel succes met de geiten.

 

Lammetjes nieuws

Update 9-3-2019
De laatste lammetjes van 2019 zijn geboren. Odette heeft op 9 maart een drieling gekregen. Het bonte gezelschap bestaat uit een geheel bruine bok, een zwartbont geitlam en een beigebontaal geitlam. 

Lammeren 2019: 8 geitlammeren en 1 boklam 

5-3-2019
Silvie van het Abenschot heeft op 28-2-2019 gelammerd. Het zwartbonte geitlammetje heet Tatum van het Abenschot. In navolging van Olivia en Silvie hebben ook Rozemarijn op 4 maart en Renske op 5 maart beide 2 geitlammeren geworpen. 

De teller staat totaal 6 geitlammeren. 

Eerste Lammetje

17-02-2019
Het eerste lammertje is geboren. Afgelopen vrijdag 15 februari is Tiara van het Abenschot geboren. Tiara komt uit de combinatie van Koning van de Peel x Olivia van het Abenschot. 

De andere geiten zullen ongeveer over 2 a 3 weken bevallen.  

Tiara van het Abenschot

Winter in de wei

16-12-2018

De eerste sneeuwval van het seizoen is een feit. Op zondag 16 december ligt er een klein laagje sneeuw. Voor de geiten is het altijd weer even wennen aan dat koude witte spul. Dat geldt zeker voor Silvie en San diego, voor hen is het de eerste ontmoeting met de winterse neerslag.   

Najaars kalfje

8-10-2018

Kiki II heeft een mooi en gezond stierkalf op de wereld gezet. Kiki II is met een leeftijd van 19 de oudste koe die bij ons heeft gekalft. Het kalfje gaat Sjors van het Abenschot heten. 

Kiki II met Sjors van het Abenschot

Socrates is verhuist

28-09-2018
Socrates heeft een nieuw thuis gevonden. G. Boere is de nieuwe eigenaar. Socrates is inmiddels al opgehaald en wordt nu vergezeld door twee dames. Wij wensen G. Boere veel plezier van Socrates en natuurlijk hele mooie lammeren toe. 

Socrates van het Abenschot

Nieuwe Dekbok: Oeth van de Goudberg

22-09-2018
Het is weer zover, het nieuwe dekseizoen gaat weer van start. De tijd om de juiste dekbok bij de geiten te zoeken is altijd een leuke maar ook een spannende tijd. Het verlanglijstje met beschikbare en goed passende bokken werd met de dag kleiner en uiteindelijk zijn uitgekomen bij Oeth van de Goudberg van B. Wouters. Oeth is gefokt door A. Thalen. 

Oeth wordt in principe alleen gebruikt met Renske en Rozemarijn van het Abenschot. We hebben Koning van de Peel dit jaar nog gebruikt bij Odette en Olivia van het Abenschot. Momenteel is Koning van de Peel verkocht aan H. Vermeer en is al verhuist.  

Onder Nederlandse landgeit tabblad lammeren 2019 ziet u een overzicht van de dekkingen.  

Keuring Oldebroek 2018.

08-09-2018
Op zaterdag 8 september 2018 is de jaarlijkse landgeitenkeuring in Oldebroek weer gehouden. Ook dit jaar waren wij vertegenwoordigd door Koning, Renske, Rozemarijn, Silvie en Socrates. Het was een uitermate geslaagde dag, het weer was goed en de keuringsuitslagen waren prima. Koning van de Peel behaalde de 3e plaats in de categorie meerjarige bokken met 90 punten en Silvie van het Abenschot werd tweede in de categorie geitlammeren met een ZG.Tevens behaalde Robert van het Abenschot ,eigendom van A. van der Streek,  de eerste plaats in de categorie anderhalf jarige bokken met 89 punten. Robert komt uit de combinatie: Koning van de Peel x Odette van het Abenschot.    

Robert van het Abenschot

Alle uitslagen:

Geitlammeren:
Silvie van het Abenschot - ZG

Boklammeren:
Socrates van het Abenschot - G

Anderhalf jarige geiten:
Rozemarijn van het Abenschot - 88 punten
Renske van het Abenschot - 85 punten

Meerjarige bokken:
Koning van de Peel - 90 punten

Verkocht: Sylvester van het Abenschot

Update: 13-08-2018
Sylvester van het Abenschot is verkocht. De nieuwe eigenaar is A. Dobbelsteen. Wij wensen A. Dobbelsteen het beste met Sylvester. Sylvester is op 12 augustus 2018 gekeurt in Gemert en beoordeeld met een Goed.  

Sylvester van het Abenschot